Skip to main content

‘Ik begon door die truffeltrip weer bij nul, wat heel zwaar was’

‘Een ervaring die mij volledig van m’n stuk heeft gebracht, vond twee jaar geleden plaats. Ik ging samen met twee vrienden truffels doen. Ik merkte dat ik heel erg de neiging had om naar buiten te gaan, omringd te zijn door de natuur. De twee vrienden met wie ik was, hadden daar juist helemaal geen behoefte aan. Dat zorgde ervoor dat ik in een negatieve spiraal van gedachten terechtkwam, ik kon niets meer loslaten. Ik ging nadenken over het nut van het leven, wat resulteerde in iets wat je een bad trip zou kunnen noemen. Al denk ik dat een bad trip niet zomaar ontstaat. Ik geloof namelijk dat de gedachten die op dat moment naar boven komen al ergens diep in jezelf geworteld zitten. Ik verloor mezelf in mijn gedachten, maar wist afleiding te zoeken in een simpel spelletje Mario Kart. Ik dacht dat het daarbij zou blijven. 

Ik heb daarna nog anderhalf jaar lang rondgelopen met de gedachten die ik tijdens die trip omhoog had gehaald. Het heeft heel veel grip op mij gehad, want als je erachter komt dat alles wat je denkt te weten en te voelen er eigenlijk niet toe doet, moet je overal nieuwe waarde aan gaan hechten. Ik begon daardoor weer bij nul, wat heel zwaar was. Ik besefte dat het ego dat wij voor onszelf creëren niets meer is dan een reflectie van onze ervaringen. Ik ging de wereld na deze ervaring veel mooier zien, ik bekeek alles vanuit het maatschappelijke perspectief dat we allemaal delen. Ik kan oprecht zeggen dat ik er een beter mens van geworden ben, in een veel kortere periode dan menig ander mens er wellicht over zou doen. 

Als ik naar het drugsbeleid in Nederland kijk, denk ik dat we nog veel kunnen groeien. Mensen leven een lange tijd op deze aarde en willen af en toe gewoon even alles volledig los kunnen laten. Drugs zijn nou eenmaal middelen die je sensorische vaardigheden kunnen losmaken van alles wat we kennen. Door het te verbieden los je echt niks op. Het is van belang dat we de nadruk op educatie leggen, zodat iedereen weet wat de gevolgen van drugsgebruik kunnen zijn. Ook zouden we als maatschappij de vooroordelen over drugs moeten hervormen. Als iemand een volle wijnkelder heeft met de meest exotische wijnen, ben je al snel een fijnproever. Maar op het moment dat ik een kelder vol specifieke drugs heb, met mooie etiketten met een bijzonder jaartal erop, zouden mensen mij toch direct voor junk uitmaken. En dat terwijl die fles wijn net zo slecht, of zelfs nog slechter, is.’