Skip to main content

‘Als je drugs te lang gebruikt om te ontsnappen, bouw je een schuld op bij je eigen lichaam’

‘Mijn eerste ervaring met drugs was vrij laat, aangezien ik op mijn achttiende het leger in ging. Vandaar dat ik er nooit echt mee in aanraking kwam, terwijl de rest van mijn leeftijdgenoten er wel mee bezig was. Dit veranderde toen ik naar Amsterdam verhuisde en ik partydrugs als XTC begon te nemen. Ik weet nog goed dat ik voor de eerste keer ketamine probeerde en dacht: wauw, dit is een leuk klein dingetje. Je treedt als het ware uit je lichaam. 

Ik ben een keer in een k-hole beland, toen ik een paar jaar geleden op een huisfeestje was. We hadden de hele avond nog niets genomen, dus in plaats van een puntje besloot ik de dosis te verdriedubbelen. Daarna voelde ik me prima, daarna nog steeds prima, en ineens was ik compleet van de wereld. De rest van de avond kon ik niet bewegen, terwijl er een heel feest gaande was om me heen. Ondanks dat ik niet kon bewegen, was ik me wel bewust van wat er om me heen gebeurde, ook al zat ik verhit op een stoel terwijl er kwijl uit mijn mond druppelde. Ik hoorde mijn vrienden ondertussen discussiëren over wat ze met me aan moesten. Een zei: “Misschien moeten we hem wat coke geven.” Waarop ik reageerde met: “JA! Help me alsjeblieft!” 

Maar het werd geen coke; in plaats daarvan had een van mijn vrienden het briljante idee om me suiker te geven. Ik weet nog dat ik bij mezelf dacht: what the fuck krijgen we nu weer? Voor ik het wist liep iemand de kamer in met een gigantische pot pindakaas en werd er een lepel in mijn mond geduwd. Daar zat ik dan, op een huisfeestje terwijl er kwijl en pindakaas uit mijn mond druppelden, tot iemand wijs genoeg was om een taxi voor me te bestellen. Het grappige aan ketamine is wel dat je er eigenlijk geen kater aan overhoudt, de volgende dag ben je weer gewoon de oude. 

Dat is heel anders met coke, denk ik, aangezien dit type drug veel kost. Niet alleen fysiek, ook mentaal, aangezien je eigenlijk gewoon tijd van morgen leent. Hoewel het effect van coke beter te controleren is en ik zelf erg van de drug kon genieten, kan het gevaarlijk zijn. Ik heb het gezien bij vrienden, die het gebruikten om te ontsnappen aan de realiteit. Natuurlijk, als je dat een nachtje doet is dat prima. Als je niets te doen hebt de volgende dag, fucking awesome! Maar als je te lang ontsnapt, bouw je een schuld op bij je eigen lichaam. Ik ben gelukkig gezegend met een liefhebbende vrouw, die niet zo’n fan is van partydrugs. Ze vertelt me nooit wat ik moet doen, maar kan me er wel aan herinneren dat ik niet per se van god los hoef te gaan. Ze helpt me balans te houden.’