Skip to main content

‘Psychedelica laten je door de illusies van je eigen vaste overtuigingen heen kijken’

‘Ik heb altijd een leven zonder drugs geleid. Ik voelde me altijd een blije gup, tot het moment waarop het minder ging op mijn werk en in mijn relatie. Ik zat voor het allereerst niet lekker in mijn vel. Iemand vertelde me toen over ayahuasca en de helende effecten ervan. Ik kon niet geloven dat drugs iets positiefs kon brengen, maar was wel nieuwsgierig. Ik kende niemand in mijn omgeving die ervaring had met de drugs, dus ging ik zelf op onderzoek uit en probeerde ik zo veel mogelijk over de drug te leren.


Uiteindelijk besloot ik het te proberen en sinds dat moment kan ik zeggen dat er een
leven vóór en een leven ná dat moment is. Ik was toen al 43 jaar oud. Ik kreeg nieuwe
inzichten en veranderde als persoon. Ik gaf mijn vaste baan op en richtte later mijn eigen bedrijf op, genaamd Psychedelic Insights. Ik begeleid sessies met hoge doses psilocybinetruffels. De redenen van mijn klanten om zoiets te doen, zijn zeer uiteenlopend. Om te zorgen dat er meer kleuren aan het bed staan, werk ik samen met verschillende professionals, zoals psychologen en spiritual-care-deskundigen, neurologen en ook zeer ervaren trip-guides.

Naast het begeleiden van onze klanten, zijn we ook bezig met allerlei onderzoeken. Ik heb met mijn bedrijf eigen wetenschappelijk onderzoek opgezet. Daarvoor werken wij met ongediagnosticeerde veteranen, dat wil zeggen, veteranen zonder gediagnosticeerde psychische moeilijkheden, en meten we de effecten van truffels op resilience en kwaliteit van leven.
Ik hoop dan ook dat wij in Nederland een keer wetenschappelijk en maatschappijkritisch
kunn

en kijken naar het gebruik van psychedelica in ons land en alles wat daarbij komt kijken.
Een publiek debat hierover (de Opiumwet) is gewoon hard nodig. Ik geloof namelijk dat in de samenleving die wij als “normaal” ervaren, het gewoon wachten is op depressies en angsten. Iedereen zit zo vastgeroest in de dagelijkse sleur van werk en verwachtingen, dat we vergeten wat er belangrijk is in het leven. Ik denk dan ook dat iedereen die een goede ervaring met psychedelica heeft gehad, in de juiste set en setting, daar psychologisch en filosofisch baat bij heeft gehad. Psychedelica kunnen je laten inzien dat er gewoon veel meer is dan de dagelijkse sleur waar wij massaal in vastzitten. Ze laten je door de illusies van je eigen vaste overtuigingen heen kijken. Die inzichten werken vaak symptoomverlichtend.

Ik ben nieuwsgierig naar hoe wij de toekomst in gaan, als het gaat over dit onderwerp. Ik
denk dat er nog veel moet gebeuren. Ik hoop dat alles in een open en eerlijk dialoog plaatsvindt, waarin de wetenschap leidend is. Daarnaast wordt het tijd dat politici een keer opstaan, ruggengraat tonen en niet wegkijken, maar juist in gesprek gaan over waarom het gebruik van deze positieve “drug” zo’n vlucht neemt. Psilocybine herstelt oude hersenconnecties en ayahuasca kan positieve uitwerkingen hebben op je mentale gezondheid. Laten we dit dan ook niet bij het grofvuil zetten omwille van onwetendheid en angst.’’