Skip to main content

‘Ik zou iedereen drugs aanraden, omdat het ons kan helpen los te komen van de overtuigingen die we met ons meedragen vanaf onze jeugd – maar wel met beleid en voorzichtigheid’

‘Ik woonde in een klein dorpje op de Veluwe. We begonnen met blowen en kwamen bij de lokale dealer terecht. Op een zondag een keer zei hij: wil je een keer wat proberen? Toen kreeg ik koffie met iets erin en dat was de eerste keer dat ik iets anders dan wiet gebruikte. Ik kon meteen door om op maandag mijn kranten te gaan doen.

Ik was vroeger eigenlijk een heel bang jongetje. Als ik dan kijk wat drugs me in die periode hebben gebracht, was het ook een kwestie van door die angst heen kunnen breken en makkelijker verbinding krijgen met mensen. Ik was onzeker en wist niet hoe dat moest. Het heeft me geholpen om me te openen, om over die schroom en onzekerheid heen te stappen.

Daarnaast was het natuurlijk ook heel lollig en hebben we de mooiste avonturen beleefd. Helemaal toen we vanuit dat kleine dorpje terecht kwamen in de Gashouder in Amsterdam. Dat bracht weer een hele nieuwe dimensie van muziek, uitgaan en hilariteiten, die ik jaren lang met veel plezier heb beleefd. Tegenwoordig gaat mijn aandacht en onderzoek vooral uit naar de diepere lagen die we kunnen aanraken in onszelf door bijvoorbeeld gebruik van hallucinogene middelen. 

Ik zou iedereen drugs aanraden, omdat het ons kan helpen los te komen van de overtuigingen die we met ons meedragen vanaf onze jeugd – maar wel met beleid en voorzichtigheid. Mijn dochter mag van mij later alles proberen, maar het moet wel continu een onderwerp van gesprek kunnen zijn. Ik wil het weten, want dan kunnen we het er ook over hebben als het niet leuk is geweest of er iets is gebeurd. Verbieden kun je toch niet. Ik ben daar ook niet voor, want ik denk dat juist waardevol is voor haar ook te experimenteren. Zolang ze mij maar belt als het niet goed gaat.’