Skip to main content

‘Ik maak me zorgen over waar het heen gaat met het Nederlandse drugsbeleid. Ik vind dat ieder volwassen mens de zelfbeschikking heeft over zijn lijf’

‘Ik heb een hoop drugs recreatief gebruikt – van alcohol en wiet tot cocaïne, speed, DMT, paddo’s, LSD en NPS (nieuwe psycho-actieve stoffen). En met 2CT7 en 2CB heb ik zelfs aan een aan spiritueel grenzende ervaring gehad. 

Ik maak me zorgen over waar het heen gaat met het Nederlandse drugsbeleid. Ik vind dat ieder volwassen mens de zelfbeschikking heeft over zijn lijf. Ik vind niet dat de overheid het recht heeft om ons die zelfbeschikking te ontnemen. Ik zie meer voordelen in decriminalisatie en legalisering van drugs. Met decriminalisatie komen er wel veel financiële middelen vrij die je op andere terreinen in kunt zetten. Als je het zou legaliseren kun je er zelfs belasting op innen. Dat vind ik bij cannabis een no brainer: we hadden het al lang moeten legaliseren, net als alle andere middelen die in de natuur groeien. 

De behandeling van drugsverslaafden zou ik niet willen beschouwen als rehabilitatie, maar als revalidatie. Ik pleit heel erg voor het Portugese model, waar alle drugs zijn gedecriminaliseerd. Portugal had een heroïnepandemie die helemaal uit de klauwen liep. De oppositie en de coalitie hebben de handen ineen gesloten en gezegd: wij zetten er een denktank van experts op. Zij adviseerden: decriminaliseer alles, stop de war on drugs en ga inzetten op het helpen van verslaafden. Deze aanpak bleek een gigantisch succes: minder daklozen, minder verslaafden en de kleine groep verslaafden die er nog is krijgt schone naalden en begeleiding.

De gewonnen inkomsten verkregen door het staken van the war on drugs, zetten ze nu in om verslaafden een baan en een opleiding te geven. Je ziet dat mensen veel makkelijker uit hun verslaving komen door ze perspectief te bieden. De terugval is ontzettend klein geworden. Dat is wat ik in Nederland ook graag zou zien.’