Skip to main content

Je kent Maxim Hartman als provocateur en tv-rebel, maar er schuilt ook een activist in hem, leren we in een open gesprek met High Humans.

Tekst Isa Davids 

HH: Wat was je eerste reactie toen je werd benaderd door High Humans?

‘Ik vond het eerlijk gezegd wel verrassend om benaderd te worden, ik sta namelijk niet bekend als een grote drugsgebruiker. Volgens mij hoeft dat ook niet. Maar toen ik hoorde waar High Humans voor staat, sprak het me wel aan. Zeker als je kijkt naar de discussie over de opiumwet, die steeds tuttiger en christelijker wordt. Alcohol is overal te verkrijgen, maar er wordt nog steeds zo moeilijk gedaan over bijvoorbeeld een pilletje. Ik ben overigens geen voorstander van alle drugs, maar ik denk wel dat het goed is dat het debat wordt opengebroken. Misschien zie ik iets over het hoofd, maar waarom zouden softdrugs als wiet illegaal zijn, en alcohol legaal?’

Dat de discussie steeds tuttiger wordt, ligt aan de christenen?
‘Ja, want christenen zijn bang voor drugs. Eigenlijk zijn ze overal bang voor. Misschien omdat ze ook niet weten wat het is. Dat zie ik ook in mijn omgeving. Mensen die nog nooit hebben gebruikt, zijn er vaak meer op tegen omdat het onbekend is. De reden daarvoor is op angst gebaseerd. Als je een joint rookt, kun je zo aan de heroïne zitten, zo’n redenering. Mensen die af en toe wat gebruiken, zijn vaak makkelijker. Soms ook weer te makkelijk, wel.’

Te makkelijk?

‘Sommige mensen grijpen naar mijn idee iets te snel naar drugs. Toch te snel een beetje coke nemen, dan begin je op een gegeven moment een wandelende medicijnkast te worden. Misschien is dat het calvinisme in mij. Ken je hem, Calvijn? Hij is heel streng, en zegt eigenlijk dat je je gewoon aan de regels moet houden. Het Calvinisme zit heel erg in onze cultuur vastgebeten. Ook bij mij. Als ik drugs doe, dan heb ik op de een of andere manier wel het idee dat ik de prijs daarvoor ga betalen. Omdat je toch op een kunstmatige manier dopamine opwekt, en daar moet je dan achteraf voor betalen. Met sport heb je, in mindere mate, hetzelfde effect, maar je level dopamine blijft redelijk constant. Voor mij is dat belangrijk. Als ik me nuchter prettig voel, dan ben ik liever niet afhankelijk van poeders en pillen. Alleen af en toe op een feestje vind ik het leuk.’

Want je hebt wel ervaring met drugs?

‘Jawel, maar niet zo veel. Dat komt omdat ik als kind ook best bang ben gemaakt, waardoor ik geleerd heb heel voorzichtig te zijn met drugs. Mijn biologische vader heeft nogal veel drugs gebruikt. Ik heb dat zelf niet ervaren, maar ik weet dat hij in de VS veel LSD heeft gedaan. Hij zat destijds in een soort van commune, waar er nogal op hem is ingepraat. Het schijnt dat dat onder invloed van LSD nog meer impact heeft, en het leidde ertoe dat hij op een gegeven moment in een psychose belandde en dacht dat hij God was. Op zich is dat niet zo erg, maar mijn moeder en oma waren hierdoor extra voorzichtig met mij. Ze waren als de dood voor drugs. Om eerlijk te zijn was ik er daardoor als kind ook minder mee bezig. Ik was meer gefocust op sport. Pas veel later kwam ik een keer in aanraking met drugs.’

En, hoe was dat?

‘Ik heb bijvoorbeeld een keer speed gebruikt, maar dat vond ik niet zo prettig. Ik ben al hyper van mezelf. Veel later heb ik pas XTC geprobeerd, dat vond ik eigenlijk wel grappig. Je laat je ego een beetje los, zoals ze dat in het boeddhisme zo mooi zeggen. Ik heb dan minder de neiging om mezelf constant te manifesteren, om constant de scherpste, de grappigste of de slimste te willen zijn. Verder word ik heel sociaal van, dat vind ik ook zo leuk aan XTC. Ik stond een keer in De School, die was toen nog open, ineens met een jongen te kletsen over zijn hobby. Ik weet niet meer wat het was, maar ik vond het fucking interessant. Mijn vriendin zei toen: “Wat sta je nou te lullen?” Later kwam hij nog een keer naar me toe en zei hij dat hij het echt gezellig vond om daar een keer over te kunnen praten. Ik vind het ook leuk om met jonge mensen om te gaan. Als ik een groep veertigers of vijftigers op een feest als Thuishaven helemaal uit hun dak zien gaan, vind ik dat toch een beetje sneu. Misschien is dat hypocriet om te zeggen, maar het ziet er toch niet uit?’

En hoe zie je dat bijvoorbeeld bij je kinderen?

Zoals ik al zei, ik ben erg beschermd opgevoed. Ik werd bang gemaakt voor drugs, kinderlokkers, en zelfs het verkeer. Uiteindelijk vond ik dat best wel een beetje vervelend, of tuttig. Ik mocht bijvoorbeeld niet met mijn fiets op de openbare weg rijden. Ik heb er dus voor gekozen om dit bij mijn kinderen juist niet te doen. Het is denk ik heel stom om je kinderen bang te maken. Vroeger klommen ze bijvoorbeeld weleens een boom in, soms wel van zeven meter hoog. Toen dacht ik: oh, wat doen ze nou? Maar ik zei gewoon niks. Zo probeer ik het ook met alcohol en drugs aan te pakken, ik heb het ze zelfs een keer aangeboden.’

Denk je dat voorlichting hierbij een grote rol speelt?

Ik denk dat, net als bij seks, voorlichting belangrijk is, maar vaak voor een grote groep te laat komt. Seksuele voorlichting wordt vaak pas op de middelbare school gegeven, terwijl veel kinderen die gevoelens al enigszins hebben op veel jongere leeftijd, maar het nog niet kunnen plaatsen. Het is moeilijk om een inschatting te maken van welke leeftijd de juiste is om mee te beginnen. Aan de andere kant ben ik weleens op een eiland geweest met allemaal gevaarlijke dingen, zoals giftige dieren. Er kwam toen een bushman om ons allemaal instructies te geven van tevoren, en ik weet nog dat ik dacht: what the fuck vertel je allemaal? Maar achteraf was ik blij dat hij ons had ingelicht, want als je op de verkeerde vis staat en je voet begint te zwellen, ben je toch blij dat je even hebt geluisterd naar wat je dan moet doen. Hetzelfde geldt voor kinderen, ook al vinden ze het stom. Het is maar goed om alvast die informatie te hebben.’

Zijn in jouw ideale wereld drugs gelegaliseerd?

‘Legalisatie is goed, maar ik denk dat mensen wel voorafgaand een soort examen moeten afleggen. Dat als je er genoeg van weet, dat je dan een soort rijbewijs krijgt, waardoor je het veiliger maakt voor iedereen. Ik zou hier ook graag meer over in gesprek gaan. Misschien weet ik dan niet alle feiten, maar als je met je goede verstand kunt redeneren, kom je denk ik best een eind. Als de overheid dan met een tegenargument komt, zoals dat het niet werkt, denk ik: nee dít werkt goed. Ik zou me er dan ook graag hard voor maken om legalisatie van drugs meer bespreekbaar te maken.’

Leave a Reply