Skip to main content

‘Ik vind dat er vanuit beleidsmakers veel angst wordt gecreëerd rondom gebruik. Maar je kan aan alles verslaafd raken: gokken, alcohol, seks, Facebook, spullen kopen…’

‘Drugs hebben me veel positieve dingen gebracht, maar ook negatieve dingen. Mijn allereerste mooie ervaring met drugs was op mijn achttiende, met paddo’s in het bos. Dat was van zo’n grote schoonheid… Ik ben daardoor echt anders naar de natuur gaan kijken. Later kwam daar ook XTC bij, waarvoor ik ook een hele grote voorliefde heb. Muziek, dansen en het ervaren van vrijheid hebben mij geholpen om opener te worden en makkelijker contact te leggen. Niet alleen met drugs op, maar ook buiten het nachtleven.

Het negatieve effect was dat ik ook een verslaving episode heb gehad met cocaïne. In die periode heb ik me behoorlijk in de knoop gedanst. Dat had te maken met het feit dat er issues waren en dat ik ook heel verslavingsgevoelig ben. Dat zit al generaties in mijn familie. Ik ging toen drugs gebruiken vanuit een hele destructieve inslag: om dingen te vergeten, om maar niet te voelen. Dan kan het goed mis gaan. 

Ondanks die negatieve ervaring zou ik nooit tegen mensen zeggen: doe het niet. Wel: check je motieven. Waarom gebruik je? Als je gebruikt om een extra gouden randje aan een avond te krijgen vanuit een heel positief gevoel dan is er niet zoveel aan de hand. Op zo’n ervaring kun je lang teren. Maar doe je het vanuit een houding van: ‘Fuck it, het maakt me allemaal niet meer uit’, dan trekt het je alleen maar naar beneden. Je raakt verder verwijderd van wie je werkelijk bent en wat je voelt.

Ik vind dat er vanuit beleidsmakers veel angst wordt gecreëerd rondom gebruik. Maar je kan aan alles verslaafd raken: gokken, alcohol, seks, Facebook, spullen kopen… Het is niet de schuld van drugs dat mensen verslaafd zijn. Een progressiever beleid gericht op regulering is het enige dat mensen met verslavingen echt helpt.’