Skip to main content

‘Medicijnen zijn ook gewoon drugs’

‘Ik ben een laatbloeier: op mijn dertigste nam ik mijn eerste pil op Fusion Festival. Vanaf mijn achttiende ging ik al wel fanatiek uit. Ik reisde mijn favoriete DJ’s achterna naar Londen en Ibiza en kwam daar in aanraking met mensen aan de drugs. Zelf had ik er nog geen behoefte aan. Ik was wel nieuwsgierig naar drugs, maar ben iemand die zaken vaak overdenkt dus het duurde even. Toen ik uiteindelijk besloot het wel te doen, voelde dat als de kers op de taart.

Als ik terugkijk op wat drugs me hebben gebracht in de afgelopen jaren: ik ben enorm bewust over mezelf geworden. Je leert goed naar jezelf kijken, reflecteren. Drugs gooien poorten open naar de ziel die normaal niet zo snel bereikt worden. Waardoor je ook als mens hele andere denkwijzen gaat aanhangen. Het leert je open-minded zijn, vrijer denken en tegelijkertijd ook rekening houden met gevoelens van anderen.

Door drugs te criminaliseren creëert de regering een beeld dat ze doodeng zijn. Ik ben voor een pro-drugs society. Alle stimulerende middelen die legaal zijn verschillen niet zoveel van wat je kunt krijgen in de illegaliteit. Ik noem een Ritalin, of wat dacht je van zes blikken Red Bull? Daar ga je behoorlijk hard van. De farmaceutische industrie heeft ook een vinger in de pap. Zodra drugs gelegaliseerd worden verdienen zij namelijk geen geld meer. Want medicijnen zijn ook gewoon drugs. 

Ik denk dat een platform als High Humans heel behulpzaam kan zijn richting de politiek. Het zou moeten beginnen bij acceptatie: er zijn drugs in de samenleving, ze worden gebruikt. Mensen hebben er positieve en negatieve ervaringen mee. Het helpt dat wanneer iemand zegt: “drugs zijn slecht” er ook iemand kan opstaan die zegt: “ik ervaar dat anders.” Gelukkig worden die gesprekken steeds meer gevoerd, ook in deze stoel.’