Skip to main content

‘Daime verbieden, zoals nu gebeurt, schendt mensenrechten en blokkeert de weg naar genezing van de mensheid’

‘Ik heb moeite met het woord ‘drugs’, omdat het de connotatie ‘slecht voor je’ heeft. Terwijl ayahuasca en andere plantmedicijnen juist genezen: ze bevorderen het goede in het leven. 

Al bijna 20 jaar werk ik met het medicijn ayahuasca – of Daime, zoals ze het binnen de Santo Daime kerk noemen. Een vriendin nam me mee en ik vond het geweldig. De eerste jaren ging ik wel 8 tot 15 keer per jaar. In die tijd zat ik vast in een geëscaleerde relatie waarin sprake was van huiselijk geweld. Daime hielp me naar mezelf kijken: waarom blijf ik hierin zitten? En toen die relatie eenmaal was verbroken, hielpen de ceremonies en het contact met de gemeenschap me mijn leven – en dat van mijn zoon – weer op te pakken.

Ik heb een lang proces met diepe ceremonies en complete weekendretraites achter de rug. Nu drink ik af en toe een slokje. Dat ervaar ik als ‘onderhoud van de ziel’. Als ik ayahuasca drink, verbind ik me met Moeder Aarde, met de kosmos en met mijn eigen natuur. Ook de verbinding met elkaar door zang, dans en gebed is bijzonder helend. Ik functioneer beter door Ayahuasca: alle mensen om mij heen hebben daar baat bij. 

Het ritueel is belangrijk: de combinatie van structuur en medicijn helpt je te manifesteren wat er op dat moment nodig is. Mensen die Ayahuasca ceremonies begeleiden moeten daar wel verstand van hebben: een keurmerk is noodzakelijk. Je ziet nu al dat begeleiders dit onderling beginnen te organiseren.

Het huidige drugsbeleid vind ik infantiel en uit de tijd. Ayahuasca, maar ook MDMA, cannabis en psilocybine horen niet op de Opiumlijst. In plaats daarvan moeten we deze middelen therapeutisch inzetten: zoveel mensen worden hier beter van! Daime verbieden, zoals nu gebeurt, schendt mensenrechten en blokkeert de weg naar genezing van de mensheid.’