Skip to main content
CONFESSIONS OF HIGH HUMANSPublieke confessie

Mick Boskamp (64)

By december 24, 2020september 29th, 2021No Comments

‘De overheid komt liever krachtig over dan een drugsbeleid te voeren dat écht werkt. Het lijkt alsof ze erbovenop zitten, maar eigenlijk willen ze er helemaal geen energie in steken. Ze willen er niet eens onderzoek naar doen. Ze hebben andere prioriteiten…’

‘Verslaving is een dodelijke, ongeneeslijke, progressieve ziekte. Het wordt erger zonder dat je er erg in hebt. Niet omdat je er meer van moet nemen, maar omdat de effecten ervan steeds heftiger worden. Je gaat liegen, bedriegen, manipuleren, je isoleren. Op het laatst is er maar één relatie die overblijft: jouw relatie met het middel.

In mijn geval was dat middel cocaïne. Ik begon ermee in de jaren zeventig, toen ik bij de Hitkrant werkte. Later, toen ik voor Playboy schreef, leidde ik echt het hedonistische leven. Dat duurde tot het einde van de jaren negentig. Daarna ben ik steeds minder uitgegaan, maar ik snoof nog steeds, zonder dat bijvoorbeeld tegen de moeder van mijn kind te zeggen. Uiteindelijk moest ik naar een afkickkliniek. Inmiddels ben ik acht jaar clean en help ik andere verslaafden.

Vorig jaar schreef ik een lezersbrief aan Het Parool die viral ging, getiteld: ‘cokesnuiver, er kleeft bloed aan je handen.’ Die uitspraak wil ik terugschroeven, want de overheid doet alsof de schuld alleen maar bij de gebruiker ligt. Maar als je als overheid drugs negeert, negeer je ook de problemen van mensen die niet tegen drugs kunnen. Hoe kan het dat in 2015 voor het laatst onderzoek is gedaan naar het aantal verslaafden in Nederland? Dat is krankzinnig.

De overheid komt liever krachtig over dan een drugsbeleid te voeren dat écht werkt. Het lijkt alsof ze erbovenop zitten, maar eigenlijk willen ze er helemaal geen energie in steken. Ze willen er niet eens onderzoek naar doen. Ze hebben andere prioriteiten, zoals de coronacrisis of de verkiezingen. Maar de verslaafden die ik support, bellen me inmiddels bijna iedere dag op omdat de muren op ze af komen. Ik denk dat dat probleem veel groter aan het worden is in Nederland. Meer repressie gaat dat niet oplossen maar verergeren.’