Skip to main content

‘Drugs zijn voor mij nog steeds een fijne uitlaatklep, toch probeer ik tegenwoordig wat meer de balans te vinden’

‘Drugsgebruik wordt steeds meer mainstream in de Nederlandse maatschappij. Toch lijken we nog altijd huiverig voor het gebruik ervan. Een open gesprek met elkaar aangaan is niet alleen een voorwaarde voor veiliger gebruik, het doorbreekt ook de taboe. En als drugsgebruik meer geaccepteerd is, dan durven we er met elkaar ook meer over te praten, kunnen we wat meer op elkaar letten en ook dat zorgt weer voor verantwoord gebruik. Het is eigenlijk een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. 

In mijn omgeving kan er gelukkig openlijk worden gepraat over drugs. Zowel mijn vrienden als collega’s doen hier niet spastisch over. Dat ik werkzaam ben in de culturele sector speelt misschien ook wel een rol. In de evenementenbranche wordt nou eenmaal meer drugs gebruikt dan in het onderwijs, denk ik zomaar. 

Zelf begon ik op relatief jonge leeftijd met drugs. Ik heb ruim geëxperimenteerd. Als je jong bent dan denk je vaak nog dat de sky the limit is. Tot je een keer flink op je bek gaat. Drugs zijn voor mij nog steeds een fijne uitlaatklep, toch probeer ik tegenwoordig wat meer de balans te vinden. Volgens mij worstelen daar meer mensen mee. Wat dat betreft is het ook belangrijk dat er meer goede voorlichting komt over drugs.

Het drugsbeleid van onze overheid is helaas erg naïef, het loopt achter op de actualiteit. Juist omdat steeds meer mensen gebruiken, moet de overheid hierop anticiperen. Ik kan mij mateloos storen aan het feit dat wiet niet nog steeds niet is gelegaliseerd. Of dat je in een smartshop geen paddo’s meer kunt kopen, maar wel een grow kit. Het zijn rare sprongen en kronkels in beleid en visie. En waarom is er nog een kloof tussen drank en andersoortige drugs? Terwijl de impact van het roken van een joint volgens mij kleiner is dan het drinken van een fles wijn. De overheid zou het goede voorbeeld moeten geven. Daarmee bedoel ik niet dat alles maar mag en kan, maar ga in gesprek en pas het beleid aan. Dat zou juist de drugsproblematiek verkleinen in ons land.’