Skip to main content
CONFESSIONS OF HIGH HUMANSPublieke confessie

Nina (27)

By januari 1, 2021september 29th, 2021No Comments

‘De ideale situatie zou zijn dat het allemaal in een shop te koop is, wat ik als kleine Nina al dacht’

‘Toen ik 18 was werd ik nieuwsgierig naar drugs. Je ziet het vaak voorbij komen in films en series. Op een gegeven moment ga je ook vaker stappen met vrienden en gebruiken de mensen om je heen het ook. Het komt steeds dichterbij en het wordt steeds normaler. 

Mijn eerste drugservaring was met XTC. Toen ik dat voor het eerst wilde kopen werd mij wijsgemaakt dat ik dit kon in een shop. Dus ik loop daar als jonge meid – mij van geen kwaad bewust – naar binnen. De man achter de balie lachte mij recht in mijn gezicht uit, zo werkte het natuurlijk niet. Uiteindelijk kregen mijn vriendin en ik een nummertje, en we hadden toen pas door dat het überhaupt onder illegale handel viel.  

Bij mij op school is er nooit wat verteld over drugs. Ik denk echt dat dit een van de dingen is waar verandering in moet komen. Er kunnen namelijk veel dingen misgaan tijdens drugsgebruik, denk aan: te veel water drinken omdat je denkt dat je dorst hebt, onderkoeld raken of dingen zien die er niet zijn. Ik weet nog dat mijn vriendin haar eerste keer een hele XTC pil nam, omdat ze dat in series en films zo had gezien. Het is daarom belangrijk om de jeugd hier goed over te informeren.

In Amsterdam wordt veel drugs gebruikt en verkocht. Hierdoor lijkt het steeds normaler. Maar normaal is het nog steeds niet, het is immers illegaal. Dit zouden we kunnen veranderen door in ieder geval goed te informeren, en daarnaast eventueel te reguleren. De concurrentie en de strijd in het drugscircuit zou hierdoor verminderen en de onderwereld zou een stuk minder grimmig worden. De ideale situatie zou zijn dat het allemaal in een shop te koop is, wat ik als kleine Nina al dacht.’