Skip to main content
LIFESTYLE

High Notes: de 5 beste songs over cocaïne

Dacht je dat artiesten vooral over liefdesverdriet zongen? Integendeel: drugs zijn een onuitputtelijke inspiratiebron. Check deze vijf:

I can’t feel my face when I’m with you – The Weeknd

‘I just won a new award for a kids show / Talking ’bout a face numbing off a bag of blow,’ zong The Weeknd in zijn nummer Reminder in 2016. Hij verwees hiermee naar zijn populaire nummer I can’t feel my face when I’m with you, dat over cocaïnegebruik ging. De tekst beschrijft het moment dat je zo veel coke hebt gebruikt dat je je gezicht niet meer voelt. Desondanks werd hij met dit nummer genomineerd voor Nickelodeons The Kids Choice Awards. 

Cocaine – Eric Clapton

Iets meer obvious dan de voorgaande in de lijst, maar deze verdient absoluut een plek in de top 5. Oorspronkelijk geschreven door J.J. Cale, werd dit nummer in 1977 gecovered door Eric Clapton, wat leidde tot een regelrechte hit. ‘When your day is done, and you wanna ride on, cocaine.’ Het lijkt alsof het nummer cocaïne promoot, maar niets is minder waar, volgens Clapton. De song zou het tegenovergestelde doen en de downside van cocaïne laten zien. Clapton nam de song op toen hij net herstelde van een zware heroïneverslaving; alcohol en cocaïne sleepten hem door die duistere periode. Met die laatste twee zou Clapton zó kunnen stoppen, beweerde hij, maar hij deed dat niet omdat hij dat simpelweg niet wilde. Toen Clapton uiteindelijk wel stopte omdat hij het destructieve effect van zijn overmatige gebruik op familie, vrienden en zichzelf inzag, zag hij zijn song in een ander licht, als anti-song in plaats van een pro-song.

Play Video

Station to Station – David Bowie

Bowie stond bekend om zijn fervent cokegebruik tijdens het opnemen van dit album. Hij verloor extreem veel gewicht en had onder andere last van aanvallen van paranoia. Het werd zo erg dat hij op een gegeven moment zei dat Hitler een van de beste rocksterren aller tijden was, bijna net zo goed als Mick Jagger. Het resultaat van deze periode is wel een steengoed album, met het gelijknamige nummer ‘Station to Station’ als de grootste voltreffer. 

Play Video

Gold Dust Woman – Fleetwood Mac

‘Het nummer gaat over drugs, specifiek over coke,’ zei zangeres Stevie Nicks in 1997 in de documentaire Fleetwood Mac: Rumours (Classic Albums). ‘Gold Dust Woman’ zou gaan over groupies die niet vies waren van een lijntje. Zelf was de artiest ook niet helemaal nuchter in die periode. ‘Fleetwood Mac was alsof je in het leger zat, het was zo vermoeiend,’ gaf Nicks later toe. Toch gaat het nummer niet volledig over coke, het is een symbolische kijk op een uitputtingsslag. 

Play Video

The Coco – O.T. Genasis 

Menig ouder viel van zijn stoel toen de Amerikaanse rapper O.T. Genasis in 2014 de hitlijsten bestormde met dit nummer. Ineens liepen pubers op middelbare scholen te zingen over ‘baking soda, I got baking soda’. De kritiek en controverse wonnen het echter niet van het supercatchy nummer. Inmiddels is het nummer gemixt door groten als Pitbull en Lil Wayne. Ed Sheeran maakte een akoestische versie van de song, waar ‘I am in love with the coco’ vrolijk doorheen schalt.

Play Video

Title

1%

Leave a Reply