Skip to main content

‘Laat je goed voorlichten en gebruik alleen wanneer je je in de basis goed voelt. Dan valt een pilletje veel lekkerder’

‘Drugs is een nieuwe cultuur geworden. Op elk festival in Nederland gebruiken mensen drugs; dat is tegenwoordig een gewoonte. Mede daarom vind ik het jammer dat Nederland zo ontzettend achterloopt met zijn drugsbeleid: zelfs Amerika streeft ons voorbij. We moeten niet zo bang zijn! Natuurlijk gaat het weleens mis bij mensen. Dat heb ik zelf gezien toen ik als EHBO-medewerker meedraaide op festivals. Eén keer ben ik zelfs urenlang bezig geweest om een jongen die te veel GHB had gebruikt weer in het land der levenden te brengen. Maar juist om zulke gevallen te voorkomen, zouden we drugs in zekere mate moeten vrijgeven. Dan kunnen we mensen goed voorlichten.

Daarbij geloof ik dat er middelen zijn waarmee je tot diepere inzichten kunt komen en die je verder kunnen helpen in je leven. Dat heb ik zelf ervaren met paddo’s. Ik heb er bijvoorbeeld het gevoel door gekregen dat er meer bestaat dan wat wij kunnen waarnemen. En ik heb er mijn band met mijn zusje nóg meer door kunnen versterken. Maar, als ik heel eerlijk ben, is er ook een middel dat me in mijn leven heeft tegenwerkt. Dat was wiet. Ik rookte een tijdje te veel, om niet zo veel te hoeven voelen: het echte leven was te pijnlijk. Gelukkig heb ik er hard aan gewerkt om daar uit te komen. Nu bewaar ik wiet voor speciale momenten, zoals het weekend. Terwijl anderen dan een borrel doen, drink ik liever een glaasje cola en neem ik daar een joint bij.

Ik ben zelf tot de conclusie gekomen dat je vooral je gezonde verstand moet gebruiken als het op drugs aankomt en dat je sommige drugs beter kunt laten liggen. Van GHB, ketamine, heroïne en crystal meth bijvoorbeeld, heb ik in de EHBO-tent geleerd dat ze heel verslavend en schadelijk voor je zijn. Dus laat je goed voorlichten. Het is ook verstandig om te gebruiken met een groep vrienden, zodat je elkaar in de gaten kunt houden, en alleen wanneer je je in de basis goed voelt. Dan valt een pilletje bovendien veel lekkerder.’