Skip to main content
CONFESSIONS OF HIGH HUMANSPublieke confessie

Ricardo van de Sande (35)

By december 11, 2020mei 6th, 2021No Comments

‘De overheid oordeelt zonder het ervaren te hebben. Geef ze eens een truffel of LSD, ik ben benieuwd hoe zij er dan over denken’

‘Tijdens kerst vroeg mijn vader een keer of ik wel eens drugs had genomen, nadat het onderwerp ter sprake kwam. Ik gaf eerlijk antwoord en als reactie werd hij boos. Hij had het eigenlijk niet willen weten. Dat hij daar zo boos op reageerde schoot bij mij in het verkeerde keelgat, hij begon er immers zelf over.

Ik zie drugs echt als een toevoeging in de zoektocht naar jezelf. Mensen zitten zo erg in hun hoofd en zijn niet bezig met de dingen die ze zien, ruiken, voelen en horen. Kijk bijvoorbeeld eens rond in de tram. Iedereen kijkt op z’n schermpje. Maar: kijk eens uit het raam! Amsterdam is zo mooi, en er gebeurt zo veel, ik zou dat allemaal toch niet willen missen? Ik heb zulke toffe dingen gezien tijdens een trip, ben dan zo bezig met wat er allemaal om mij heen gebeurt. Hierna verwerk ik alles en dit neem ik mee in mijn dagelijkse leven. Ergens dacht ik vroeger nog: moet ik mij hiervoor schamen? Het antwoord is nee, want ik ben niet verslaafd. Het heeft me gigantisch geholpen om open minded te worden.

Ik vind dat er twee soorten trips zijn. Je hebt mensen die drugs gebruiken om te vluchten voor bepaalde issues in het dagelijkse leven en je hebt mensen waarbij er een opening ontstaat, waarmee je gesprekken hebt die je normaliter niet zou voeren. Het gaat echt de diepte in. Het gaat dan om wie jij bent, wat jij belangrijk vindt en waar jij voor staat, in plaats van het standaard gesprek over werk. Door dit soort gesprekken te voeren met mensen komen er zulke bijzondere en eerlijke dingen naar boven, dingen die je normaal gesproken niet zal vertellen.

Ik geloof ook sterk in het gebruiken van drugs voor medicinale redenen. Ik heb eens ayahuasca gebruikt. Dit heb ik gedaan om te kijken waar depressies vandaan komen. De ervaring was magisch. Er werd een hele nieuwe wereld voor me geopend. Ik leerde dat mijn creativiteit maximaal gaat stromen als ik vanuit mijn hart leef en daarnaartoe blijf ademen. Uit je hoofd in je hart heb ik geleerd dankzij mama Aya. Sinds dat moment ben ik heel bewust: als ik stress krijg adem ik naar mijn hart, naar mijn buik en probeer ik mijn gedachte leeg te maken.

Ik ben van mening dat elke regering sommige drugs moet gaan legaliseren. De overheid oordeelt zonder het ervaren te hebben. Geef ze eens een truffel of LSD, ik ben benieuwd hoe zij er dan over denken. Überhaupt zijn er grote problemen gaande rondom drugs. Nu worden alle resten van de drugslabs in de natuur gedumpt. Dit is echt heel slecht voor het milieu. Maak vanuit de overheid een punt waarbij pillen getest kunnen worden of produceer het op een gereguleerde manier. Hierdoor zal het proces veel veiliger worden en zal er minder chemisch afval gedumpt worden. Alles wijst erop dat er behoefte is aan verandering. Waarom gaan we het dan niet veranderen?’