Skip to main content

‘Ik zie best veel mensen worstelen met hun drugsgebruik, maar het blijft een soort achterkamertjesding waar je je voor schaamt’

‘Voor mij is er een heel duidelijk onderscheid tussen medicijnen en drugs. Ik beschouw psychedelica niet als drugs. Wat voor mij het onderscheid is? Psychedelica – middelen als psilocybine en ayahuasca – maken je heel erg bewust en brengen je in het nu. Andere middelen, waaronder ik ook alcohol reken, verdoven je en halen je juist weg uit het nu.

Ik heb in het verleden veel met drugs en alcohol geëxperimenteerd, tot op het punt dat het vrij problematisch werd. Het feit dat er geen openheid over is in onze maatschappij vergroot zo’n probleem alleen maar. Ik zie best veel mensen worstelen met hun drugsgebruik, maar het blijft een soort achterkamertjesding waar je je voor schaamt.

Toen ik de psychedelica ontdekte, met name ayahuasca, werkte dat aanvankelijk als een manier om mezelf op het rechte pad te houden. De discipline die bij het werken met ayahuasca komt kijken herintroduceerde een controle over mezelf die ik kwijt was. Daarnaast heeft ayahuasca me inzicht gegeven in waarom ik drugs gebruikte. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat ik nu helemaal geen middelen meer gebruik die ik als drugs beschouw. 

Als we eerlijk zijn naar onszelf is een middel als alcohol een veel groter probleem dan we onderschrijven. Het was in ieder geval iets dat ik voor mezelf goedpraatte als een soort uitlaatklep of iets dat ‘gewoon lekker’ was. Alcohol is niet lekker, je moet het leren drinken. Het verdooft ons op een bepaalde manier om ons weg te houden bij de dingen die we oncomfortabel vinden. 

Psychedelica helpen ons in te zien dat die weerstand rust op een onjuiste projectie. Ze helpen ons de donkere stukjes te integreren, die de reden zijn voor onze verslavingen. Ik leerde dingen die ik eerst niet durfde te accepteren toch te accepteren, waardoor mijn behoefte aan drank en drugs nu helemaal is verdwenen.’