Skip to main content

‘Ik denk ook dat als je het legaliseert er veel minder criminaliteit is. Kijk nu naar de War on Drugs in Amerika, dat is een grote mislukking’

‘Ik denk dat ik rond 17 of 18 jaar was toen ik voor het eerst experimenteerde met drugs. Op die leeftijd ben je jezelf aan het ontdekken en is dat dus erg interessant. Daarbij was het nemen van drugs ook een soort rebelse daad.

Drugs – zoals 4FMP en MDMA – zorgden ervoor dat ik minder verlegen werd en op mensen af durfde te stappen. Ik durfde sneller vriendschappen aan te gaan. Deze waren wellicht heel oppervlakkig, maar ik realiseerde mij daardoor wel dat mensen mij aardig en leuk vonden. Dat heeft veel voor mij betekend. 

Doordat de meeste drugs illegaal zijn mist er een soort van veiligheid. Je wordt als gebruiker gedwongen de drugs illegaal, op een vaak grimmige manier te kopen. Het is daardoor ook best eng, vooral als je niet weet wat je precies inneemt. Dit zou opgelost kunnen worden door bijvoorbeeld op festivals de mogelijkheid te bieden om het te testen. 

Ik denk ook dat als je het legaliseert er veel minder criminaliteit is. Kijk nu naar de War on Drugs in Amerika, dat is een grote mislukking. Of kijk naar hoe heftig de criminaliteit in Amsterdam is. Dit kan worden teruggedrongen door het beleid van de overheid aan te passen en niet met een vinger te wijzen naar de eindgebruiker. Alsof deze de schuldige is van het hele probleem. Uiteraard hoeft het niet gelijk in de winkels te liggen, maar laten we beginnen met kijken hoe bijvoorbeeld designerdrugs op een veilige manier aangeboden kunnen worden. En laten we daarnaast de gebruiker voorzien van goede voorlichting over de specifieke middelen.’