Skip to main content

”Ik hoop voor mijn zoon dat het drugsbeleid in Nederland anders wordt vormgegeven, zodat hij er in de toekomst anders mee om zal kunnen gaan. Ik zou het fijn vinden als hij later naar zo’n XTC-winkel kan en daar goede informatie en zuivere middelen kan krijgen’

‘Drugs hebben me veel mooie en bijzondere ervaringen gebracht, maar ook wat minder positieve. Zo zijn XTC en MDMA voor mij alleen maar een toevoeging geweest. Ik heb zoveel toffe dingen meegemaakt die ik zonder XTC nooit had beleefd.

Maar zo denk ik niet over speed, want dat is bijna twintig jaar lang mijn valkuil geweest. Toen ik heel jong was had ik een eetstoornis. Op mijn zestiende kwam ik erachter dat ik geen honger meer had met speed op en ik heb het vanaf dat moment eigenlijk nooit echt helemaal recreatief gebruikt, wat ik wel met alle andere middelen had. Daardoor is speed ooit mijn valkuil geworden.

Ik vind het Nederlandse drugsbeleid heel dubbel. Aan de ene kant is XTC verboden en cocaïne ook, terwijl er aan de andere kant smartshops zijn die het gebruik en de verkoop ervan faciliteren met pillendoosjes, pillencutters, sealtjes en manitol om je coke mee te versnijden. Het is van de gekken dat je daarmee je cocaïnehandel kunt faciliteren.

En ook het coffeeshopbeleid vind ik helemaal niet kloppen, waarbij het illegaal binnenkomt aan de achterkant en legaal wordt verkocht aan de voorkant. Doe het dan zoals in Amerika, waar het echt gelegaliseerd is en echt klopt. En waarom is er niet gewoon een winkel waar je XTC en LSD mag kopen? Dat zijn middelen die nauwelijks verslavend zijn en waarmee ook therapie-sessies worden houden.

Ik hoop voor mijn zoon dat het drugsbeleid in Nederland anders wordt vormgegeven, zodat hij er in de toekomst anders mee om zal kunnen gaan. Ik zou het fijn vinden als hij later naar zo’n XTC-winkel kan en daar goede informatie en zuivere middelen kan krijgen. Ik heb dat liever dan dat hij het ergens op straat drugs moet kopen van criminelen.’