Skip to main content

‘Als je een rugzakje hebt met trauma’s waar je nog geen healing voor hebt gevonden, dan kan je zonder dat je het doorhebt naar een uitweg gaan zoeken. Dat was XTC voor mij. Aan de XTC voelde ik me gewoon gelukkig en blij’

‘Ik heb een periode gehad waarin drugs voor mij een uitweg waren. Toen ik XTC net ontdekt had, gebruikte ik het heel veel en om de verkeerde reden. Om te ontsnappen. Er waren dingen die ik niet wilde voelen. Als je een rugzakje hebt met trauma’s waar je nog geen healing voor hebt gevonden, dan kan je zonder dat je het doorhebt naar een uitweg gaan zoeken. Dat was XTC voor mij. Aan de XTC voelde ik me gewoon gelukkig en blij.

Ik had een breekpunt toen ik een keer op Lowlands was. Daar kwam ik erachter dat ik naar mezelf moest kijken én naar mijn eigen drugsgebruik. Dat eiste heel veel zelfreflectie. Therapie heeft daar heel erg bij geholpen. En het milieu waarin ik zat. De vriendengroep met wie ik drugs gebruikte, gebruikten dat op een verantwoorde manier. Ik heb van die mensen geleerd dat ik niet gelijk twee of drie pillen achterover moet gooien. Inmiddels heb ik er ook een balans in gevonden. Als ik nu drugs gebruik, doe ik het op een verantwoorde en eerlijke manier; eerlijk naar mezelf toe.

Je ziet heel veel mensen die doorslaan in drugs. Ik geloof dat dat vaak samengaat met andere, onderliggende problemen en dat dat niet echt aan de drugs ligt. Want XTC is bijvoorbeeld niet per se verslavend. Maar is het is wél verslavend als jij je over het algemeen al niet zo goed voelt, omdat je andere dingen hebt die je moet uitzoeken. Dan is het verslavend omdat je naar een bepaald geluk zoekt dat je eigenlijk in jezelf moet zien te vinden.

Maar aan de andere kant heeft XTC mij ook veel gebracht. Ik ben er heel veel door gaan voelen, en gaan voelen voor anderen. Als ik bijvoorbeeld even helemaal vastzit en mezelf aan het isoleren ben, een neiging die ik heb, dan kan XTC me helpen om de boel weer even open te gooien. En te realiseren dat ik vrienden heb waar ik graag mee wil zijn. Het brengt mensen bij elkaar. Héél dicht bij elkaar.’