Skip to main content

‘Ik ben geen voorstander van drank- of drugsgebruik, maar wel van recreatief en bewust drank- en drugsgebruik. Drugs kunnen een verrijking zijn, maar als je ze nodig hebt om een goed feest te hebben, moet je je afvragen of het wel goed met je gaat’

‘Roken en drinken zijn wat mij betreft de meest gruwelijke drugs, vooral als je ermee wilt stoppen. Ik begon ermee op de middelbare school. Ik was niet heel gelukkig toen, het was een vlucht. Hetzelfde gold voor wiet, wat uiteindelijk een vlucht van zo’n twintig jaar werd. Nu rook ik al jaren niet meer en drink ik nog maar met mate. Ik zou dan ook willen pleiten om nooit met roken te beginnen.

Ja, jij dacht zeker dat ik hier een pro-drugs verhaal ging houden? Ik ben geen voorstander van drank- of drugsgebruik, maar wel van recreatief en bewust drank- en drugsgebruik. Drugs kunnen een verrijking zijn, maar als je ze nodig hebt om een goed feest te hebben, moet je je afvragen of het wel goed met je gaat.

Vroeger danste ik hele avonden als een gek, zonder ook maar iets te gebruiken. In die tijd kwamen mensen me vaak vragen wat ik op had. Dan zei ik: ‘Ik ben achttien, ik heb helemaal niks nodig!’ De allereerste keer dat ik een XTC pil nam was in de Tivoli tijdens de Jungle-Gabber War – met jungle in de ene en gabber in de andere zaal. Dankzij die pil werd alles nóg fantastischer. Ik voelde me de hele avond Jim Carrey uit The Mask: ‘Somebody sssstop me!’ Het was geweldig. En ik vind dat niet eens een leuke film, haha.

Ik zit hier omdat ik vind dat je de keuzevrijheid moet hebben. Wat mij betreft mag alles gelegaliseerd worden. Dan kun je het controleren en nog belasting heffen ook. En als je drugs uit de taboesfeer haalt maak je het voor de mensen met problemen ook makkelijker. Het is al moeilijk genoeg om hulp te zoeken, lijkt me – helemaal als iedereen je veroordeelt.’