Skip to main content
ACHTERGROND & OPINIE

Scholen moeten kinderen laten experimenteren met XTC

Scholen moeten kinderen laten experimenteren met XTC

Begin juli bezocht Koen Pieter van Dijk (beter bekend als Koen Kardashian) een school in Den Bosch, voor een nieuw programma (Koen op zoek naar educatie), waarin hij op zoek gaat naar het perfecte educatiemodel voor drugs. Net afgekickt, en op voorlichtingsgebied opzicht even bleu als de tere kinderzieltjes, zou dit een onbetwistbaar recept zijn voor goede televisie. Wat bleek? Scholen worstelen ontzettend met dit onderwerp, dus parkeren ze dit vraagstuk liever bij de ouders. Ze willen hun handen er niet aan branden. 

 

Allereerst, waar komt deze puriteinse houding ten opzichte van leerlingen eigenlijk vandaan? Onderzoekers leggen deze ontwikkeling vaak bij het schoolsysteem neer, dat terug te leiden is naar het jaar 1900. Omdat scholen vooral moesten focussen op ‘sociale hygiene’, en de Christelijke waarden hier de boventoon voerden, werd er vooral ingezet op preventie, preventie, preventie. Dit gold overigens ook voor alcohol en seks. Maar in de afgelopen eeuw is er zoveel veranderd dat men zich niet eens achter zijn oren moet krabben of deze aanpak nog wel werkt. 

 

Want wat is er precies aan de hand? Kinderen verzwijgen gebruik voor hun leraren (en vaak ook ouders), waardoor ze in situaties belanden waar ze zelf het wiel moeten uitvinden. Probeer op je zestiende maar eens behendig te doseren met een pilletje, zonder handleiding of professionele instructie. Onmogelijk, en retegevaarlijk, lijkt me. 

 

Een radicaal maar wellicht goed idee, zou kunnen zijn om kinderen met deze drug te laten experimenteren, op een manier waarbij het veilig is en makkelijk te overzien. Bedenk eens hoe fijn het zou zijn als je een pilletje kan testen op een schoolfeest, in plaats van met een grimmige groep vrienden, op een plek waar je je helemaal niet thuis voelt. Of een keertje blowen met je ouders, terwijl zij ernaast zitten, en elk moment kunnen ingrijpen als er iets misgaat. Of dit dé oplossing gaat zijn, is misschien een beetje hooggegrepen. Maar een ding is zeker: wegkijken is het niet antwoord. 

Leave a Reply