Skip to main content

‘Het was zelfmoord of ayahuasca’

‘In het verleden was ik heel depressief. Ik liep al vanaf mijn derde bij verschillende psychologen voor mijn autisme en ADHD, maar niemand kon door mijn schild heen prikken. Op mijn eenentwintigste was ik echt ongelukkig. Ik voelde me totaal niet thuis in de gewonemensenwereld, hoe hard ik mijn best ook deed om erbij te horen. Ik haatte mezelf. Ik wilde zelfmoord plegen. In die zwarte periode, eind 2015, hoorde ik voor het eerst van ayahuasca, een sterk psychedelicum dat de sjamanen van de Amazone gebruiken om nieuwe inzichten op te doen. Ik dacht: ik probeer het gewoon en als het niet werkt, dan is het klaar. Het was zelfmoord of ayahuasca. 

Tijdens mijn eerste trip leerde ik meteen vanuit een ander perspectief naar mijn eigen leven te kijken. Een perspectief waarin zelfhaat, waar ik toen vol van zat, geen logisch gevoel was. Zelfliefde voelde daarentegen wel heel logisch en ik kon mijn zelfhaat er ter plekke mee omwisselen. Ik besefte op dat moment hoe leuk mijn leven kon zijn als ik meer van mezelf ging houden. Zo leuk zelfs, dat ik dat tijdens mijn depressie nog niet kon bevatten. Dat bracht me heel veel hoop.

Onder begeleiding ben ik vaker ayahuasca gaan gebruiken en na iedere keer kon ik mijn zelfhaat beter ombuigen tot zelfliefde, ook in nuchtere toestand. Twee jaar en elf maanden na mijn eerste trip, op 26 juni 2019, was ik volledig van mijn depressie genezen. Psilohuasca gaf me het laatste zetje. Dat is een combinatie van paddo’s en een MAO-remmer, wat de afbraak van onder andere serotonine (makkelijk gezegd: het “gelukshormoon”) tegengaat in je hersenen. Tijdens mijn psilohuascatrip kreeg ik het gevoel alsof er een goddelijk licht op mijn lichaam neerdaalde en in mijn lichaam trok. Dat licht voelde aan als een fysieke stof en ik voelde daar een fysieke reactie op, alsof mijn lichaam ineens gevuld werd met hoop. Er was geen ruimte meer voor depressie. En opeens verdween die, als sneeuw voor de zon. Dat klinkt misschien zweverig, maar zo ervaarde ik het. 

Sindsdien snap ik dingen sneller. Ik kan me beter concentreren. Ik ben creatiever en socialer. Gelukkiger. Alles werkt gewoon beter in mijn hersenen. Van mensen om me heen en op school en bij mijn stage krijg ik complimenten omdat ik zo gegroeid ben. Dan zeg ik graag: ayahuasca was mijn beste therapeut.’