Skip to main content
CONFESSIONS OF HIGH HUMANSPublieke confessie

Shimaya Jahangiri (30) en Margo Moutarde (25)

‘Drugs nemen op party’s vind ik zonde; psychedelica en MDMA zijn zulke krachtige medicijnen’

Shimaya: ‘Een periode gebruikte ik drugs alleen recreatief, op feestjes en festivals, maar sinds vijf jaar ga ik er heel anders mee om. |Ik doe het alleen nog heel bewust. Om de paar maanden neem ik paddo’s, truffels of MDMA in een veilige, ceremoniële setting. Drugs nemen op party’s vind ik nu zelfs zonde; psychedelica en MDMA zijn zulke krachtige medicijnen, ze zorgen voor een therapeutische en spirituele ervaring. Door op een andere manier met drugs om te gaan heb ik dankbaarheid voor het leven ontdekt en geleerd om mijn dromen te volgen.

Truffels, cacao en paddo’s zijn een goede manier om je te verbinden met de natuur en je innerlijke kind. De ene keer is een ervaring heel speels, de andere keer gaat het juist om traumaverwerking, soms is het alles ineen. Ik vind het vooraf elke keer weer spannend, maar ik geloof dat het goed is om jezelf te blijven uitdagen. Door mezelf tijdens een trip liefde en begrip te geven en positieve affirmaties uit te spreken, in plaats van te vluchten voor moeilijke momenten of ze weg te duwen, weet ik dat ik er wel doorheen kom. MDMA maakt me vooral bewust van ongezonde patronen en zorgt ervoor dat ik pijnlijke dingen een plek kan geven of juist los kan laten. Met MDMA kom ik veel zachtheid tegen en leer ik mezelf en anderen niet te veroordelen. 


Op een feestje drink ik nu alleen nog een wijntje of ik rook een jointje, alleen niet meer met tabak maar met kruiden. Margo en ik hebben samen Herbacco opgericht; we stellen zelf kruidenmelanges samen om wiet en hasj mee te kunnen roken. Bij zo’n kruidenmix gebruik je minder hasj of wiet dan wanneer je het combineert met tabak, dat qua smaak overheerst. Het roken van kruiden, die ieder hun eigen werking hebben, voelt zachter aan in je keel. Het is een perfect alternatief voor tabak met verslavende nicotine.’

‘Het roken van een jointje geeft me concentratie en rust in mijn hoofd’


Margo:‘Onze kruidenmelanges kunnen de werking van marihuana versterken of aanvullen, zoals bijvoet, wat voor lucide dromen zorgt, of damiana. Ik ben drie jaar geleden begonnen met blowen. Ik overdenk altijd alles, een signaal van ADD, en het roken van een jointje geeft me concentratie en rust in mijn hoofd. Het brengt me dichter bij mezelf en het maakt dat ik veel zin heb om te gaan werken. Ik rook het liefst biologische wiet, uit de tuin van vrienden, in combinatie met kruiden. Af en toe neem ik ook LSD, paddo’s of ayahuasca. Dat gebruik plan ik van te voren, want een trip kan bij mij zomaar 24 uur duren. Ik lees me wel in over middelen die ik neem, zodat ik weet wat ik kan verwachten, hoe ik het maximale uit de ervaring kan halen. XTC heeft me veel gebracht, dingen die ik probeer te integreren in mijn dagelijkse leven, zoals aandachtig luisteren en een diepe gevoeligheid en compassie voelen, voor anderen en voor mezelf. De eerste keer dat ik een pilletje slikte dacht ik: wow, de hele wereld zou minstens een keer deze allesomvattende liefde moeten ervaren!


Ik zou willen dat er op scholen meer voorlichting wordt gegeven over drugs en dat er minder over veroordeeld wordt. Drugsgebruik staat in veel gevallen synoniem voor vrijheid. Als we minder grenzen zouden voelen in ons dagelijks leven, zou er denk ik ook minder behoefte zijn aan drugs als vluchtmiddel. Zelf had ik voor ik begon met blowen wel meer voorlichting willen krijgen over het effect ervan op de dopaminereceptoren in het brein; als je die door te blowen teveel stimuleert, functioneren ze op den duur niet meer. Hoewel ik me er dus heel prettig bij voel, probeer ik nu ik deze kennis heb, echt te minderen met blowen.’