Skip to main content

 

‘Ik merkte dat de psychedelica een best wel positieve impact hadden op deze depressie’

‘Ik kom zelf uit een klein dorpje, daar is mijn drugsgebruik ook begonnen eigenlijk. Er was niet zo veel te doen dus gingen we maar een beetje blowen. Ik was toen 16 of 17 jaar oud geloof ik. Op een gegeven moment hadden mijn vrienden en ik behoefte aan meer. We gingen experimenteren met truffels, dit experimenteren ging eigenlijk steeds verder tot we een keer op magische wijze aan LSD kwamen.

In die tijd had ik last van een depressie. Ik merkte dat de psychedelica een best wel positieve impact hadden op deze depressie. Ik zeg niet dat het het meteen heeft opgelost, maar het heeft me wel handvatten geboden om mijzelf te accepteren. Door die depressie had ik een heel negatief zelfbeeld. In mijn hoofd zat een heel schema met ideeën over mijzelf. Ik was niet goed genoeg, niet leuk genoeg. Onder de invloed van LSD ervaarde ik dat die gedachten verdampte uit mijn hoofd. Alsof die hele negatieve mindset in een keer verdwenen was. Toen het stofje uitgewerkt was kwam dit wel weer terug, maar die trip was wel een eye-opener voor mij.

Na die ervaring ben ik me ook meer gaan verdiepen in mindfulness en de effecten van psychedelica op het brein. Ik denk dat die twee dingen zeker een link met elkaar hebben. Met psychedelica zet je eigenlijk je hersenen even in de lift naar de 99ste verdieping, dit is wel maar tijdelijk natuurlijk. Mindfulness is denk ik een soort stabielere vorm om daar ook te komen, een stabielere vorm die je wel in je dagelijks leven kan integreren. Mindfulness en psychedelica vullen elkaar in dat opzicht goed aan. 

Als ik met hechte vrienden in een goeie setting psychedelica doe, zorgt dat er voor dat ik aan de slag kan met de processen in mijzelf. In het begin was het gebruik van psychedelica voor mij nog heel erg aftasten, maar nu ga ik er met een idee in. Ik heb een plan; ik voel me zus en zo, en ik ga daar aan werken. Het is voor mij veel serieuzer geworden, minder rondkloten voor de lol.’