Skip to main content

Paul Verhulst (31), designer, reageert: ‘Ik denk niet dat consumenten van drugs gecriminaliseerd zouden moeten worden. Natuurlijk bestaat er een link tussen criminaliteit en de recreatieve gebruiker. Als je bijvoorbeeld coke neemt, draag je naar mijn idee bij aan het criminele circuit dat daaromheen hangt. De oorzaak van drugscriminaliteit ligt denk ik eerder in het Nederlandse wetssysteem. Door harder op te treden, wordt deze criminaliteit alleen maar in stand te houden. Er is de afgelopen jaren namelijk niets veranderd, er wordt niet minder gebruikt en de prijzen zijn ook niet omhoog gegaan, weet ik uit ervaring. Twintig jaar geleden werd er ook al volop XTC en MDMA gebruikt, de pillen waren alleen iets minder sterk. Het enige verschil tussen toen en nu is dat het gebruik meer onder de aandacht wordt gebracht, door de media of door series als Undercover. Zelf kom ik uit Brabant en heb ik nooit enige last van problemen met drugsgebruik of drugscriminaliteit ondervonden. Pas door het lezen van meerdere krantenartikelen kwam ik erachter hoe erg deze criminaliteit kan zijn.

Wel denk ik dat er een verschil is tussen de soorten drugs die er wordt gebruikt. Zo ben ik van mening dat het criminele circuit rondom cocaïne vele malen erger is dan rond MDMA, aangezien het laatste meer een nationaal probleem is. Dat ligt deels ook aan de aard van het gebruik; XTC kun je gewoon niet heel vaak gebruiken. Je raakt er naar mijn idee niet zo snel verslaafd aan, ook omdat het meer een partydrug is. Als de overheid iedereen het gebruik ontzegt, wek je naar mijn idee juist polarisatie in de hand. De oudere en jongere generatie komen zo tegenover elkaar te staan. Eerst waren er nog mogelijkheden om drugs te laten testen op festivals, maar dat is inmiddels uit den boze vanwege het beleid in Den Haag. Restrictie leidt uiteindelijk tot extremen, dat zie je ook in tijdens de lockdown. Waar een grote groep mensen vanwege het gebrek aan festivals en uitgaansgelegenheden hun recreatief gebruik tijdelijk stil heeft gelegd, is een andere groep juist meer en langer aan het gebruiken, zie ik in mijn omgeving. Dat kan juist tot ergere problemen leiden.’ 

Reageer

High Humans poneert eens in de zoveel tijd een stelling waar verschillende mensen op reageren. Mensen zoals jij. Wat vinden zij van bepaald beleid? Of van veelgehoorde kritiek? Hoe denken zij dat het beter of anders kan? Wil jij jouw ideeën ook weleens laten horen, meld je dan aan via deze link

 

 

Leave a Reply