Skip to main content

‘Ga geen geluk zoeken in drugs, want dat is er helemaal niet. Geluk komt van binnen uit’

‘De eerste keer drugs vergeet je nooit. Een ervaring die ik iedereen wel zou gunnen was de eerste keer naar een festival – DGTL in mijn geval – en de eerste keer een pilletje. Dat is iets wat je altijd bij blijft. Het voelde wel alsof er toen iets open ging en dat het ook de bedoeling was dat het nooit meer gesloten zou raken.

Sommige mensen zie je op een feestje en die zijn helemaal open. Dan roepen ze dingen als: “Ik hou van je, je bent echt mijn beste vriend!” Maar dan zijn ze de volgende ochtend depri en weer gesloten – en dan hoor je nooit meer wat van ze. Dus toen ik die openheid had ervaren, wilde ik ook de rest van mijn leven zo leiden. Met open bedoel ik: geen muren richting andere mensen. Als je je steady in jezelf voelt, kun je ook steady zijn naar anderen. Onder invloed of niet, dat probeer ik er altijd in te houden.    

Net als alles in het leven hebben drugs positieve en negatieve kanten. Positief is dat ze geestverruimend kunnen zijn, je anders kunnen laten denken. Je wordt in deze samenleving vooral opgevoed met ratio en drugs brengen je in contact met gevoel. Negatief is als je ongelukkig bent en iets gebruikt om geluk te zoeken. Ga geen geluk zoeken in drugs, want dat is er helemaal niet. Geluk komt van binnen uit en als je heel gelukkig bent kun je soms een extraatje toevoegen. 

Je kunt over alles in het leven een oordeel hebben, maar ik vind dat je iets eerst zelf moet ervaren en er dan pas over mag oordelen. Als drugs echt niet jouw ding zijn hoef je ze heus niet te proberen. Maar heb dan ook niet teveel een oordeel over mensen die dat wel doen. Iedereen moet doen wat voor hen goed voelt.’