Skip to main content

‘…ik kies vertrouwen in plaats van angst’

‘Ik ben gewoonlijk niet zo open over mijn gebruik. Ik denk dat veel van mijn generatiegenoten zijn opgegroeid met ouders die zeiden dat je vooral nooit drugs moest nemen. Ook op school werd het gevaarlijk genoemd, alsof je met één keer drugs gebruiken je doodsvonnis tekende. Berichten in de mainstream media zijn bijna altijd negatief. Dat is echter allemaal zo compleet anders dan mijn ervaringen ermee. Ik vind dat er meer openheid moet komen, zodat mensen veiliger kunnen gebruiken als ze iets willen proberen. Want die taboesfeer is funest.

Mijn eerste aanraking met drugs was met XTC. Dat was bijzonder, merken dat het mogelijk is om je zo goed te voelen! Ik was wel eens high on life geweest, maar nooit had ik me zo in contact met mezelf en met anderen gevoeld. Het was een mooie en dankbare ervaring, die veel deuren heeft geopend.Ik heb ook een paar minder fijne ervaringen gehad, zoals ineens mensen die anti-drugs waren tegen het lijf lopen en je beoordeeld voelen. De laatste tijd ben ik weer aan het experimenteren met hallucinerende, natuurlijke middelen zoals paddo’s en truffels. Dat zorgt voor hele nieuwe inzichten in mijn leven. Het brengt me in nieuwe gedachtenpatronen, dichter bij mijn kern. Dat is gaaf en leerzaam. Toch blijft er de angst om veroordeeld te worden door mensen die de gebruikelijke negatieve verhalen geloven.

Het is vergelijkbaar met wanneer je mensen vertelt dat je op reis gaat naar bijvoorbeeld Mexico. Mensen die er nog nooit geweest zijn zullen je zeggen dat het levensgevaarlijk is, dat je sowieso beroofd gaat worden. Maar als je alleen naar die mensen zou luisteren, zou je al het mooie wat Mexico ook te bieden heeft missen. Dus ik kies vertrouwen in plaats van angst.’