Skip to main content
Thijs-L

‘…je ziet nu een tegenbeweging, ook in mijn vakgebied’

‘Ik ben er vrij laat in mijn leven mee begonnen, ongeveer toen ik een jaar of 26 was. Nu richt ik me vooral op paddenstoelen en LSD. Ayahuasca staat op m’n lijstje maar ik heb de juiste gids en setting nog niet gevonden.

Psychedelica kunnen je visioenen en gedachten geven waardoor je vraagtekens gaat zetten bij de manier waarop je de werkelijkheid hebt geconstrueerd. Zo heb ik de natuur anders leren ervaren. Een boom is een boom, maar het verhaal achter zo’n woord, achter dat etiket: de kleuren, hoe de bladeren bewegen in de wind, het leven dat er in zit… Dat heb ik met psilocybine heel intens ervaren en ik kan het nog steeds terughalen. En in een LSD-trip bijvoorbeeld heb ik mijn sterfelijkheid nadrukkelijk beleefd. Dit is altijd moeilijk onder woorden te brengen omdat het zo over gevoel gaat. Laat ik zeggen dat het veel angst heeft weggenomen omdat ik het al eens heb meegemaakt. Het is allemaal niet nieuw: de Romeinen en de Griekse filosofen gebruikten opium en waarschijnlijk paddenstoelen om euforie en hallucinaties op te roepen en tot inzichten te komen. Ayahuasca wordt al eeuwen door Indiaanse stammen in Zuid-Amerika gebruikt met hetzelfde doel. In de jaren zestig nam het echter zo’n vlucht dat het de status quo begon te bedreigen. Daarom is er veel op de illegale drugs lijst terechtgekomen dat er niet hoort.

Maar je ziet nu een tegenbeweging, ook in mijn vakgebied. MDMA – de werkzame stof in XTC – wordt gebruikt bij het versterken van de therapeutische band bij post traumatische stressstoornis, psilocybine bij therapieresistente depressie. Ik juich dat toe. Ik ga niet zeggen dat iedereen aan de drugs moet. Natuurlijk is het ook zeer gevaarlijk, maar ons er bot voor afsluiten is niet de meest productieve weg.’