Skip to main content

‘Ik heb een keertje iemand gewoon regelrecht de gracht in zien lopen omdat hij zo ongelooflijk lam was. Als ik dat vergelijk met mijn ervaringen aan bepaalde middelen, is dat wel een wereld van verschil’

‘Drugs zijn voor mij een manier van loslaten: eventjes gewoon nergens mee bezig zijn en je totaal kunnen overgeven aan het moment. Soms hebben bepaalde ervaringen aan bijvoorbeeld psychedelica me juist geholpen om een betere blik op dingen te krijgen. Maar er zijn ook periodes waarin in liever even geen drugs gebruik, want het kan je ook echt cloudy maken als je het op een onjuiste manier gebruikt. Je moet de juiste mindstate hebben om het op een verantwoordelijke manier te doen. 

Iemand hebben in je omgeving die je kan leren wat verantwoord gebruik is, is voor mij heel belangrijk geweest. Mijn moeder is best jong en is altijd open geweest over drugs. Ik mocht bijvoorbeeld in het weekend thuis blowen, maar alleen als ik al mijn taken voor die week af had. Dat heeft mij goed bijgebracht wat nodig is om op een rationele manier met gebruik om te gaan.

Als ik zie wat mensen doen als ze dronken zijn, schrik ik soms echt. Ik heb een keertje iemand gewoon regelrecht de gracht in zien lopen omdat hij zo ongelooflijk lam was. Als ik dat vergelijk met mijn ervaringen aan bepaalde middelen, is dat wel een wereld van verschil. Mijn meest bizarre, mooie moment was toen ik een keer in een club aan de ketamine was. Toen ik mijn ogen dicht deed begon ik opeens een soort grafieken en het mens van Vitruvius – die tekening van Leonardo da Vinci – te zien. Dat is toch wel echt een betere ervaring dan de gracht in lopen omdat je zo ver heen bent dat je niet eens meer weet wat je aan het doen bent, lijkt mij.’