Skip to main content

‘Drugs worden via een vaste dealer geregeld. Dat zorgt voor een gevoel van veiligheid en sociale controle’

‘In het dorp waar we wonen wordt vaak MDMA gebruikt, je merkt dat veel mensen er op jongere leeftijd al mee beginnen. Soms zelfs al op zestienjarige leeftijd. Het is heel makkelijk om er aan te komen, maar vaak wordt het via een vaste dealer geregeld. Dat zorgt voor een gevoel van veiligheid en sociale controle. Sinds de coronacrisis zien de weekenden er wel anders uit; doordat mensen minder om handen hebben, wordt er in het weekend vaker drugs gebruikt. Waar je eerst toch te kampen had met werkdruk en een drukke agenda, leent deze tijd zich goed om in het weekend wat meer drugs te nemen, juist omdat er op maandagochtend geen concrete afspraken staan. 

Soms worden er ook psychedelische drugs gebruikt als 2CB. Het effect daarvan kan ontzettend verschillen. De ene persoon gaat er olifanten van zien, terwijl een ander er niets van merkt. De omgeving is wel belangrijk bij het gebruik van dit soort drugs: het is leuk om met een kleine, intieme groep te experimenteren. Die behoefte komt vooral voort uit nieuwsgierigheid, het zit toch in ons om verschillende nieuwe dingen te willen proberen. Zeker in een tijd waarin er minder externe prikkels zijn. Voor corona kon je met vrienden naar een festival gaan, dat zit er momenteel natuurlijk niet in.

Als er meer drugsvoorlichting op school zou worden gegeven, zou dat wel enig effect kunnen hebben op het gebruik onder jonge mensen. Het gebruik zou bijvoorbeeld wat kunnen afnemen. Aan de andere kant zal de behoefte vermoedelijk niet afnemen. Uiteindelijk wil iedereen wel een keer MDMA of een pilletje proberen. Toch kan het helpen om jonge mensen voor te lichten over de beste manier waarop je drugs kan gebruiken, zo creëer je de meest veilige omgeving voor jongeren om te experimenteren.’