Skip to main content
ACHTERGROND & OPINIE

Unmute Us-protest gaat over gehoord worden

Tekst Isa Davids 

Afgelopen zaterdag was er in meerdere steden een protestmars tegen de uitzichtloze situatie waar evenementenorganisatoren en artiesten al anderhalf jaar mee kampen. De opkomst was overweldigend. Unmute Us is meer dan een protest tegen coronamaatregelen. Het wijst op een groter probleem: een systematisch falend beleid waarin Den Haag weigert te luisteren.

De sfeer in de hoofdstad is gemoedelijk. Duizenden demonstranten met kleurrijke protestborden vullen de binnenstad van Amsterdam, waarop leuzen schitteren als ‘ik wil niet langer thuis snuiven’ en ‘wie zien ons?’ Het onderstreept een beleid dat gepaard gaat met willekeur en tegenstrijdigheden, dat voor velen uitmondde in een zomer van desillusies. Ironisch genoeg zou dit weekend oorspronkelijk het driedaagse muziekfestival Lowlands plaatsvinden, een plan dat door demissionair minister-president Mark Rutte op 13 augustus zonder blikken of blozen weer achteloos van de kaart werd geveegd. 

Het is geen verrassing dat de gemeente Amsterdam al om 15:00 in de middag middels een Twitter-bericht aankondigde weg te blijven van het protest, in verband met de gigantische drukte. Dat mensen in groten getale op komen dagen betekent maar een ding: de muziek- en evenementensector en de festival- en concertliefhebbers zijn het zat. Hoe kan het ook anders, nadat duizenden jongeren zich vrijwillig lieten vaccineren zodát de zomer in gang gezet kon worden? Nadat eerder Rutte en De Jonge aankondigden dat begin juli de maatregelen opgeheven zouden worden, en dat de ‘summer of love’ kon beginnen – overigens niet luisterend naar een OMT-advies dat waarschuwde voor de vroegtijdige opening. Om vervolgens de toko na twee weken te sluiten en met een koude douche te komen: evenementen kunnen voorlopig niet doorgaan, in ieder geval tot 1 september niet. Behalve natuurlijk als er geracet of een balletje getrapt moet worden. Een handig lobbyapparaat doet wonderen. 

Bittere pil

Ondanks dat de mars een mengelmoes is van opgetogen wagens en wandelaars, en mensen al dansend door de stad bewegen, zit er dan ook een bittere smaak aan de demonstratie. Het onrecht overheerst. Jasper Goossen van Apenkooi Events, de organisator van het protest, denkt dan ook dat de bereidheid van jongeren om zich te laten vaccineren er niet op vooruit zal gaan. Want in een land waar het motto ‘alleen samen krijgen we corona onder controle’ leidend zou moeten zijn, blijkt juist deze groep herhaaldelijk de gedoodverfde verliezer. De groep die keer op keer niet gezien en niet gehoord wordt. De rommelige manier waarop de festivalindustrie constant weer het deksel op de neus krijgt, is de uitkomst van een doorsijpelende kortzichtigheid waarbij de culturele sector en het nachtleven enkel en alleen als kostenpost worden gezien. Ga anders een dvd’tje kijken. Unmute Us is groter dan de evenementenindustrie. Het laat zien dat een overheid die wantrouwen in de hand werkt, op een dag de rekening gepresenteerd krijgt. De woede kun je dan niet meer op zijn Ruttiaans weglachen. 

Leave a Reply