Skip to main content

‘Er leeft een intelligentie in ons en entheogenen bieden alternatieven om die te ontmoeten’

‘Waar ik naar zoek is volledigheid en wijsheid. Omdat ik voornamelijk in mijn bewustzijn ben, probeer ik via meditatie contact te maken met mijn onderbewustzijn. Hetzelfde gebeurt als ik bewustzijnsverruimende middelen neem, entheogenen om precies te zijn. 

Entheogenen brengen me in bewustwording van mijn onderbewustzijn. Ik neem entheogenen voor een mystieke ervaring in een ceremoniële setting. Ik breng respect, dankbaarheid en een intentie om verbinding te maken met dat waar we in het dagelijks leven geen verbinding mee hebben – ook al is het er altijd: je hebt geen bewustzijnsverruimende middelen nodig om contact te maken met je onderbewustzijn. Er leeft een intelligentie in ons en entheogenen bieden alternatieven om die te ontmoeten.

Maar de lessen zijn niet altijd zacht. Soms is het erg moeilijk om in een andere dimensie te duiken. Zodra je een reis maakt binnen die bewustzijnsverruimende ervaring is er altijd een deel waarin je los moet laten en dan heb je ook nog de vrolijke rit. Maar ja, je moet ook eerst door de hel om in de hemel te komen, om te zijn wie je echt bent, om die volledigheid te bereiken. 

Ik kan me veel ervaringen heugen, waarin ik overweldigd raakte van de manier waarop entheogenen me precies dat lieten weten wat ik moest weten. Het is een onzichtbare kracht. Er is geen vorm of identificatie, maar een gevoel dat het niet direct verbonden is aan mijn ego-bewustzijn. Ik heb te maken met iets diepers, iets wijders en groters dan mijzelf. 

Het is heel logisch dat de maatschappij bang is voor bewustzijnsverruimende middelen, omdat we houvast voelen in onze normale staat, die vooral gericht is op ons dagelijks bewustzijn. Het is angstaanjagend om daar onze grip op te verliezen. Als we nou eens los konden laten en ons vertrouwen leggen in dat loslaten, dan zouden we liefde voelen. Hoe kan het dat we bang zijn voor liefde? We zijn bang van onze eigen gedachten tussen controle hebben en controle verliezen. Ik weet niet precies wat ons tegenhoudt, maar misschien is dat juist waar het in ons levenspad om draait. Zonder die weerstand zou de film niet half zo goed zijn.’