Skip to main content

‘Ik gun iedereen dezelfde inzichten als die ik heb gehad tijdens het gebruiken van psychedelica’

‘Toen ik een paar jaar geleden met een goede vriendin van mij ayahuasca geprobeerd had, kwam ik in helingsproces terecht. De trip haalde veel naar boven en uiteindelijk belandde ik in een depressie. Het heeft onverwerkte trauma’s en ervaringen uit mijn jeugd weer omhoog gehaald. Mijn zelfbeeld stortte daardoor volledig in. Ik ging in therapie om mezelf beter te begrijpen. Hier kwam uit dat ik hoogsensitief ben en ADD heb. Alles viel opeens op zijn plek. Ik snapte waarom ik me altijd anders heb gevoeld dan de mensen om me heen. 

Afgelopen november nam ik op een feestje van een goede vriend paddo’s. Deze keer kwam ik in een extase van liefde terecht. Dezelfde waardering en liefde waarmee ik normaal gesproken naar de mensen kijk om wie ik geef, voelde ik opeens ook voor mezelf. En dat terwijl er jaren van harde zelfkritiek aan vooraf waren gegaan. Ik vond een diepere liefde voor de persoon die ik ben. Ik heb die gevoelens ook na die trip meegenomen in mijn dagelijks leven. Ik kan dus met volle overtuiging zeggen dat psychedelica mij zelfacceptatie en zelfwaardering hebben doen vinden. 

Een week na die bewuste trip besloten we opnieuw paddo’s te doen. Ik vond daarbij niet alleen verbinding met mezelf, net zoals de vorige keer, maar ook verbinding met alles om me heen. Het besef dat wij allen dezelfde uiting zijn van de oerknal en dat wij daarom dus allemaal verbonden zijn, gaf mij veel rust. Je hoeft niet streng voor jezelf te zijn en het is alleen maar mooi als je om jezelf geeft. We zijn tenslotte slechts een deel van een organisme in het universum, waarom zouden we dan zo kritisch naar elkaar en onszelf zijn?

Ik gun iedereen dezelfde inzichten als die ik heb gehad tijdens het gebruiken van psychedelica. Alleen maakt het drugsbeleid dat wij hier in Nederland hebben dat een stuk moeilijker. Ik had het geluk omringd te zijn door mensen om wie ik geef tijdens mijn trip, waardoor ik in verbinding kon komen met mezelf en de hogere liefde. Als we psychedelica legaliseren en er meer educatie over geven, misschien dat we dan juist meer aan elkaar gaan denken. Dat we dan juist wat meer op elkaar gaan passen in deze omstandigheden, in plaats van dat iedereen stiekem en afgesloten van de wereld drugs moet proberen omdat het illegaal is. En ik bedoel maar: het groeit in de natuur. Als jij een plant van straat wilt eten, wie heeft dan in godsnaam het recht om te zeggen dat je dat niet mag doen?’